Ik zie geen andere uitweg. U wel?

Elspeetse heide
Elspeetse heide

Op 7 mei twitterde ik, vanaf het vakantieadres waar mijn gezin tot rust probeerde te komen, en waar ik werkte, want als zelfstandige kan ik me geen pauze veroorloven:

“Ik heb vanavond op de Elspeetse heide gehuild. Wilde niet terug naar mijn kapotte huis, de bevingen, de risico’s, het gezeik, het vechten.”

Dat werd grif geretweet. De emoties werden duidelijk herkend door medegedupeerden en sympathisanten.

Helaas zijn dat niet de mensen die ons leven weer van het slot kunnen halen. Nee, daarvoor ben ik aangewezen op NAM en de Commissie Bijzondere Situaties. Over die laatste schreef ik al eens een vrij ontluisterend stuk.

We hebben door MIJN TOMELOZE INZET (*steekt veer in eigen reet*) eindelijk officieel erkende schade aan ons huis en zijn ook eindelijk erkend als “schrijnend geval”. Hoera!

Maar… de Commissie zou de Commissie niet zijn zonder nog meer ontluisterende feiten. Luistert en huivert.

Na de werkvakantie viel de brief met hun eerste besluit inzake ons ‘dossier’ me rauw op mijn dak.

Het besluit komt er kort gezegd op neer dat we toch ons onverkoopbare huis moeten zien te verkopen. In dat geval kunnen we maximaal EUR 30.000 aan compensatie tegemoet zien.

Door deze toezegging beschikt u over meer handelingsruimte bij het in de markt zetten van uw woning.

Hallo? Wat hebben wij het afgelopen jaar tot vervelens toe aan onze casemanager en ook aan de secretaris van die commissie uitgelegd? Het LUKT niet om het huis te verkopen voor een fatsoenlijke prijs. Er is in de periode 2011-2015 één bod geweest. Dat was vorig jaar zomer, toen we de vraagprijs in blinde paniek extreem hadden verlaagd naar EUR 135.000. (Het bod bedroeg EUR 105.000 – “take it or leave it”. Zo leert men de medemens kennen.)

Die prijsverlaging werd ingegeven door het feit dat ik doodziek werd van een zware, op mijn lichaam én geest inwerkende bromtoon van  productielocatie Bierum (aan de Uiteinderweg bij de zeedijk). Deze is eind 2013 opgeschaald, en sindsdien hoorden en voelden we af en aan die ziekmakende bromtoon. In de zomer was het er continu, zó erg dat ik er hartritmestoornissen, diarree, concentratiestoornissen, misselijkheid en weet ik wat allemaal van kreeg.

We trokken aan de bel bij alle instanties, tot de pers aan toe. NAM heeft er uiteindelijk na maanden iets aan gedaan, al weet ik niet wat. De trillingen en de druk op de oren is teruggebracht tot dragelijke proporties. Op sommige dagen word ik er nog wel misselijk van. Ik ben dan altijd benauwd dat het weer in volle sterkte terugkeert, en ik opnieuw omval.

Ziet u, als ik omval, valt mijn hele gezin om. Ik ben de werkezel van onze viereenheid. Dat is niet vrijwillig, net zomin als de problemen die mijn man ondervindt bij het genereren van voldoende eigen inkomen vrijwillig zijn.

Wat we óók uitvoerig aan de casemanager en de secretaris van de commissie hebben uitgelegd, is dat mijn mans immuunsysteem blijvend is aangetast door de ziekte van Lyme. Hoewel de bacterie inmiddels uit zijn lijf is verdwenen, blijft onder meer stress voor hem een ziekmakende factor van jewelste.

En wat krijg je als je huis steeds verder beschadigt, het niet lukt om het te verkopen voor een fatsoenlijke prijs, je drastisch inteert op je vermogen, je aan alle kanten tevergeefs om hulp vraagt, en je uit grote bezorgdheid alle informatie tot je neemt over de grote risico’s van gaswinning in Groningen, zoals beschreven door onder meer experts van NAM, TNO, KNMI en SodM?

Juist: stress. Megaveel stress.

Enfin, vandaag hebben we een dikke brief opgesteld en per mail (en in geval van de commissie ook per post) verstuurd naar iedereen die zich met de gaswinning in Groningen bemoeit.

In deze brief heb ik drie situaties geschetst. Hier volgen ze, in het kort:

Situatie vóór 16 augustus 2012

 • goed onderhouden en vrijwel onbeschadigd vrijstaand huis met 185 m2 woonoppervlak, op kavel van ca. 550 m2, met 40 m2 grote werkplaats, duurzaam gerenoveerd in periode 1999-2010, te koop sinds zomer 2011, vraagprijs EUR 225.000, herbouwwaarde EUR 350.000
 • hypotheek van 112.000 EUR (De gehele renovatie hebben we ZELF, door spaarzaam te leven, gefinancierd. Uw NM was verdikkeme het braafste burgertje van Nederland!!!)
 • gezien inkomenssituatie op dat moment voldoende mogelijkheid om kleine hypotheek mee te nemen naar nieuwe woning
 • geld opzijgezet voor kosten verhuizing en basisinrichting nieuwe woning

Situatie bij GEBODEN compensatie

 • beschadigd huis in bevingsgebied, na vier jaar zonder enig fatsoenlijk bod, op miraculeuze wijze alsnog verkopen voor ergens tussen de 0 en 135.000 EUR (er wordt gecompenseerd tot aan dit bedrag, zijnde het laagste verkoopbedrag, zie uitleg boven)
 • bijdrage van maximaal EUR 30.000 van Commissie / NAM (dit is inclusief de uitkomst van een beroep op de Waarderegeling)
 • hypotheek van EUR 112.000 aflossen
 • resteert een compensatie van maximaal EUR 23.000 (135.000-112.000)
 • gezien veranderde inkomenspositie als gevolg van aanhoudende stress door gaswinningsproblematiek geen mogelijkheid kleine hypotheek mee te nemen

Kortom, bij de GEBODEN compensatie staan we met lege handen. Sociale woningbouw kunnen we op korte termijn wel vergeten vanwege de lange wachttijden, dus dat wordt huren in de vrije sector. De ideale oplossing voor mensen met weinig geld en veel stress, toch? En wat geeft het dat mijn man zijn werkplaats (= zijn werkkapitaal, én zijn laatste houvast) moet opgeven? De wereld is maakbaar, dus hij ook!

Situatie bij ECHTE compensatie

 • NAM neemt ons huis over
 • wij zoeken een vergelijkbare woning, maar dan op een plek zonder de risico’s van de gaswinning
 • NAM koopt die vergelijkbare woning aan, en zet deze op onze naam
 • NAM geeft een garantiestelling aan onze hypotheekverstrekker, opdat wij de lage hypotheek mee kunnen nemen, ter verpanding aan de vergelijkbare woning
 • verhuiskosten en basis inrichtingskosten worden vergoed

Verder leek het ons ter compensatie van de inkomstenderving redelijk dat we gedurende het overgangsjaar wat leefgeld ontvangen, zodat we rustig kunnen opstarten op de nieuwe locatie.

Want ging onze voorkeur in 2011 nog uit naar een huis dicht bij de stad Groningen, dat is door alles wat wij te weten zijn gekomen over de Groningse gaswinning veranderd. Daarnaast hebben we er sinds een jaar mantelzorgtaken bij, die mede onze voorkeur voor een geheel andere omgeving bepalen.

Dit alles tot groot verdriet van onze nogal gevoelige zoon, die zijn onwijs leuke middelbare school in de stad Groningen niet wil missen. Het zou maar zo kunnen dat hij halverwege het schooljaar ‘getransplanteerd’ moet worden. Iedereen die een puberzoon heeft, weet hoe dramatisch dat kan verlopen voor schoolvriendschappen enzovoorts. (Hetzelfde geldt voor onze misschien nog wel gevoeligere dochter, maar die pubert nog niet. We hopen dat dat iets zal schelen…)

Of al dat geschreeuw helpt?

Dit alles en nog veel meer hebben we in onze brief aan de Commissie en vele andere ‘stakeholders’ geschreven. (Sorry Jan Vos, toch weer vervelende post van een complex geval. Het houdt pas op als we echt goed geholpen worden, snap je?)

We beëindigden onze brief als volgt:

Vinden wij het leuk om zo openlijk met onze problemen te moeten ‘leuren’? Nee, ABSOLUUT NIET. Maar uw afstotende, bureaucratische en weinig inlevende gedrag laat ons geen andere keus.

Het is NIET onze schuld dat ons huis beschadigd en onverkoopbaar is. Het is NIET onze schuld dat we met zoveel stress door het leven moeten gaan en daardoor zo in inkomen achteruit gaan. Het is NIET onze schuld dat de situatie van vóór augustus 2012 nooit meer terug zal komen.

Kom met een ECHTE oplossing, niet met dit in- en intrieste geneuzel om geld. Alleen al op productielocatie Bierum aan de Uiteinderweg wordt PER DAG een veelvoud verdiend van wat wij van u verwachten als faire compensatie.

Of het helpt? Ik weet het niet. NAM heeft de aandacht elders, zo lijkt. Bij de gedaalde olie- en gasprijzen soms? In ieder geval niet bij adequate hulp aan gedupeerden. Zo zitten Jan en Liefke Munneke ook al weer twee jaar in de shit met hun gestutte boerderij. Die willen ze hersteld hebben, maar zelfs over vergoeding van de reparatie van hun kapotte intercom doet NAM moeilijk.

Wat ik wel weet, is dat ik hier erg moe en verdrietig van word. We wilden gewoon ons met liefde opgeknapte huis voor een fatsoenlijke prijs verkopen aan mensen die er net zoveel plezier van zouden beleven als wij. Dat zou ons in staat stellen ons leven voort te zetten op een andere plek, die beter bij onze veranderde situatie past.

In plaats daarvan zitten we vast in een beschadigd en onverkoopbaar huis in cluster Oost, vlakbij de grootste productielocatie van het Groningenveld.

En al de eerste nacht na thuiskomst van de broodnodige ‘break’ heb ik slecht geslapen. Want ik mag er dan zo pittig en openlijk over kunnen vertellen – van binnen huil ik nog net zo hard als op die avond op de Elspeetse heide.

In alles, en dan bedoel ik echt álles, toont de BV Nederland zich bij de afhandeling van de problemen in Groningen op z’n smalst. Het is moeilijk om daar getuige van te zijn, en nog moeilijker om erover te schrijven.

Maar ik zie geen andere uitweg. U wel?

28 Replies to “Ik zie geen andere uitweg. U wel?”

 1. Nicolette, ik heb er geen woorden voor, maar dat wist je al. Ik mail je binnenkort.HOUVOL

 2. Dit verhaal is heel persoonlijk, maar ook weer breed geschreven, want vele Groningers ervaren dagelijks hetzelfde.

  Uit dit verhaal blijkt wel dat er niemand wordt geholpen, maar je krijgt een doekje voor het bloeden en je moet jezelf verder maar redden.
  Hou vol Nicolette, je staat er niet alleen voor.

  1. Bram ik herken veel in nicolette haar verhaal. Wij krijgen. Geen doekje voor het bloeden. Net advies va. De co.missie was zoek een actieve .akelaar en geef die 7000 euro dan verkoopt diehet huis in zes weken of 5000 als het iets la.gGer duurt. Wij zijn niet schrijnend genoeg. Ondanks vele mankeme ten aan ons lijf. Wel zijn we vertrokken. Echter al een aardbeving in onze achtertuin gehad van1.9 op de schaal van richter. Nicolette ik hoop dat jullie er toch echt uit komen en houd nog vol. Je habt laten zien dat strijdbaar bent.

 3. Schrijnend geval, het wordt tijd dat we hier in Groningen een vuist gaan maken
  tegen dat nam gespuis en de dieven in Den Haag.
  Triest hoe men omgaat met mensen die niet om deze ellende hebben gevraagd.

 4. In triest. Niet alleen voor de mensen die het overkomt, maar eigenlijk voor ons allen . Dat we nu ( eindelijk) de werkelijke kant van onze overheid te zien krijgen. En dat ziet er absoluut niet goed uit. Niet alleen op het aardbeving front maar op veel fronten. Een onbetrouwbare overheid die geen aandacht meer heeft voor haar burgers ( mensen), alleen maar reageert op geld beloofd niet veel goeds. Zie het wereld nieuws.

 5. Beste Nicolette,

  Hoewel wij ver weg van Groningen wonen, voelen wij wel de behoefte om ergens een helpende hand toe te steken. Heb jij al nagedacht over de mogelijkheden van buitenstaanders om iets voor alle gedupeerden te kunnen doen ? Het gaat immers om duizenden gezinnen, dus waar te beginnen ? Je vertelt dat de werkplaats bij jullie huis voor jouw man erg belangrijk is. Wat doet jouw man precies ? Misschien kunnen we met ons allen meedenken om ervoor te zorgen dat jouw man weer mooie dingen kan maken en verkopen….groet, Barent

  1. Dag Barent,

   Ik denk dat het delen van zoveel mogelijk verhalen al een goed begin is. Nog te vaak merk ik dat mensen buiten het bevingsgebied nauwelijks een idee hebben hoe we hier gepiepeld worden. (Ik laat ook graag anderen aan het woord, dus als mensen zich aanmelden met hun eigen verhaal, dan wil ik daar best een gast blogpost aan wijden.)

   Verder denk ik dat veel duidelijker moet worden dat het lot van HEEL Nederland nauw is verbonden met aardgas. Dit kabinet zit totaal klem, en daar is bewust op aangestuurd, deels door EZ, maar vooral door Shell en Exxon. Zij hebben heel veel macht. Zonder aardgas kan Nederland op energiegebied weinig. Valt de boel om, dan krijgen we gelijk een soort Griekenland-status.

   Mijn man heeft een tijd harnassen en wapens voor musea en re-enactors gemaakt. Dat kon niet meer, door zijn lichamelijke toestand. Tegenwoordig maakt hij kleinere voorwerpen, veel edelsmeedwerk. Ook heeft hij heel veel kennis en ervaring opgedaan over 3d-printen en lasersnijden, door zijn vrijwilligerswerk bij FabLab Groningen. Zie http://www.terra-arte.nl voor foto’s van zijn edelsmeedwerk en de vele historische projecten in het verleden.

 6. ps. ik werk momenteel als freelancer voor TNO. Ik kan natuurlijk proberen om jouw verhaal bij iemand op het buro te krijgen…..

  1. Dat mag altijd. Het is heel moeilijk voor gedupeerden om de hand te leggen op de juiste informatie over grondversnellingen (PGA-waarde). De NPR-norm, op basis waarvan het “bouwkundig versterken” wordt uitgerold de komende jaren, hangt hier sterk mee samen. Voor bestaande bouw wordt al een lagere PGA gehanteerd dan voor nieuwbouw. Ik heb van diverse kanten aanwijzingen gekregen dat de PGA-waardes nog verder naar beneden zullen worden bijgesteld, m.a.w. dat er aan de feiten zal worden gesleuteld.

   Open data is cruciaal. Wim Blanken, de man achter bevinggevoeld.nl, is daar al heel goed mee op weg, maar hij kan altijd meer data gebruiken, en zéker PGA-waarden zijn van belang. De kans is groot dat we straks nep-veilig worden verklaard. Dat scheelt miljarden aan écht versterken, en voor geld doet onze overheid in samenwerking met Shell en Exxon heel veel…

 7. ik snap jullie heel goed ik zit in het zelfde schuitje heb mijn huis te koop gezet toen in hoogezand de grond begon te beven(2013), omdat ik bang was dat er dan bij schade niets uitgekeerd zou worden mocht het echt mis gaan
  de verkoop waarde was in 2013 145.000 euro maar verkocht hem in 2015 uit eindelijk voor 115.000 euro waar doorik met een rest schuld bleef zitten
  gelukkig had ik bij het afsluiten van mijn hypotheek een levensverzekering af gesloten die ik kon afkopen om zo niet in de schulden te komen
  maar wel de mededeling kreeg dat volgend jaar dat nadelig zou kunnen zijn voor wat de belasting betreft
  ook ik kom niet in aanmerking voor sociale woningbouw omdat ik niet in geschreven stond en verhuizen naar een andere plaats is geen optie omdat mijn vriendin maximaal 10 km van haar werk af mag wonen en ik in december 2014 ontslagen werd zodat er geen nieuwe hypotheek te krijgen is
  we wonen nu nood gedwongen in een tour caravan en overal waar we aankloppen krijgen we te horen daar of daar moet je wezen van het kastje naar de muur dus en er nergens begrip is voor onze situatie
  wens de mensen die roeien met de zelfde riemen heel veel sterkte toe

  1. Dag Jan,

   Heb je bij de verkoop compensatie aangevraagd op basis van de Waardedalingsregeling? Dat moet je in ieder geval doen. En als je het daar niet mee eens bent: in beroep gaan.

   In een caravan wonen is voor een tijdje nog te doen, maar geen oplossing. Heb je de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer al persoonlijk benaderd? Ga desnoods iedere dag heen, lekker stennis schoppen aan de balie van het gemeentehuis. De pers erbij halen wil misschien ook nog wel helpen.

   Verder wens ik jou natuurlijk ook veel sterkte toe. Nederland is in vele opzichten een asociaal rotland geworden, en wij krijgen er in Groningen wel de volle lading van mee. Niet leuk.

 8. Ik begrijp jullie situatie volledig, ook je woede en frustratie. Mijn voorstel is dat Nam jullie uitloopt. Al lezende kom ik tot de conclusie dat je hier geen andere mensen wilt laten wonen. Ze zullen geconfronteerd worden met dezelfde problemen en dit wil je anderen toch niet aan doen?

  1. Dat is dus ook een deel van mijn verdriet. Ik vermoed dat ons huis uiteindelijk gewoon gesloopt gaat worden. En het is/was zo’n schatje…

  2. Beste Nicolette, wij troffen elkaar in de stad bij een mislukt protest op de Ossenmarkt. ( groene rolstoel) Ook toen was ik al enorm onder de indruk van jullie verhaal. Het schokt mij enorm dat je sindsdien, met alle enorme energie die jij in alles gestoken hebt, nog geen slag verder bent geraakt. Ook ik kreeg in Utrecht onverwachts een hart onder de riem gestoken door een camping eigenaar, dat men in Utrecht wel degelijk aan ons Groningers dacht!!!
   Misschien is het toch niet een verkeerd idee om eens te zien hoe de inwoners van Nederland hier een helpende hand toe kunnen steken. Hetzij met kennis of misschien ongelooflijke andere initiatieven. Misschien voor jou en je gezin en de familie uit Hoogezand en nog vele anderen een aanbieding om ergens kostenloos op adem te mogen komen….Ik vind dat de NAM en SHELL absoluut een goede compensatie moeten bieden!! Alles wat de overheid biedt is een sigaar uit eigen doos! Maar misschien zijn er kundige mensen die jou bij kunnen staan in je gevecht, zodat jij er weer wat meer voor je man en gezin kunt zijn. En niet te vergeten aan je broodwinning toe kunt komen!!! Ik wens je enorm veel sterkte, maar bovenal succes, om nu eindelijk GEWOON te krijgen waar jullie recht op hebben!! En de genen die jullie huis gaan kopen bovendien!!!! Hartelijke groet uit Schildwolde, Anita

  3. Dank je, Anita! We hebben lieve familie en vrienden, die ons regelmatig met van alles helpen.

   Wat Groningers (en wij dus ook) het meest nodig hebben, is juridische ondersteuning. En onderzoeksjournalisten, die héél diep graven en niet bang zijn om te publiceren.

 9. Woorden schieten tekort. Dat de NAM en onze regering zich zo mogen gedragen tegenover hun medelanders. In welk land wonen wij als Groningers.
  Wanneer verzamelen de Groningers zich om één vuist te maken en daarna te handelen. Want woorden (gesproken of geschreven) zetten geen zoden aan de dijk. Er wordt niet naar geluisterd.
  Elke schademelder vecht nu in z’n eentje tegen deze grootmacht.
  Iedereen sterkte die in dezelfde situatie zit.

  1. Ik heb veel contact met medegedupeerden, we wisselen veel informatie uit. Zo ben ik ook te weten gekomen dat we recht hebben op een zaakwaarnemer, op kosten van Commissie / NAM. Dat soort dingen vertelt men je namelijk niet.

   Maar idd, die vuist moet gemaakt. Een goed begin zou zijn ALLE spiegeltjes en kraaltjes van de NAM te weigeren. En in eigen dorp medestanders vinden, bij elkaar komen, met elkaar praten over schadeafhandeling enzovoorts.

   Een van de redenen dat ik openlijk hierover schrijf, is dat veel mensen zich schamen of denken dat ze de enige zijn met dit soort problemen, of denken dat ze toch niks kunnen beginnen. Dat is onzin. We kunnen heel veel, maar dan moeten we wel naar buiten komen met onze ellende. En elkaar steunen!

 10. Dit is één van de vele trieste gevallen, dit is toch niet te geloven dat dit kan in een land die naar ieder ander land z’n waarschuwend vingertje omhoog houdt.
  Ik heb een hele emotionele brief geschreven naar onze regeringsleiders en wat denkt u……totaal geen reactie.
  Ik heb het gehad met deze club, we hebben 3 weken in een camper moeten wonen omdat ons huis één grote bouwput was maar de vergoeding daarvoor was niet mis, nl. 15 euro per dag, is het niet om te gillen!! 3 weken zitten klooien met mijn man die een dwarslaesie heeft.
  Soms heb ik de neiging een geweer te kopen en deze te leeg schieten op een gaslocatie en ik geef ze de garantie dat ik de volgende keer daad bij het woord ga voegen.
  IK heb het idee dat zo’n actie gaat helpen want dan kijkt de hele wereld naar ons……oorlog in Groningen.

  1. 15 euro per dag is belachelijk. Zou ik NIET mee akkoord gaan. Neem contact op met een advocaat. (Alleen al voor ieder uur dat u kwijt bent voor de schade-afhandeling, dus brieven, telefoontjes, experts over de vloer, herstel, schoonmaak na afloop kunt u een bedrag van 15 tot soms wel 40 euro per uur vragen!)

 11. Een hart verscheurend verhaal. Wordt tijd dat de groningers massaal naar den haag gaan

  1. We ZIJN naar Den Haag geweest, voor een belangrijk gasdebat. Met moeite kregen we twee hele bussen vol.

   Voor FC Groningen waren 260 bussen ingezet…

 12. Hallo

  wat een ontroerend verhaal, zo herkenbaar. Ik zit in soort gelijke situatie. Ik ben al maanden bezig met de NAM, de bank, de commissie bijzondere situaties, NHG….gek word ik er van, eind 2009 huis gekocht in Overschild, mooie vrijstaande woning met leuke grote tuin. sinds 2011 goedlopend bedrijfje in gastouderopvang bij mij thuis. oktober 2014 bevallen van tweede zoon, zoals we allemaal weten zijn op 16 augustus 2012 de echte problemen begonnen met die verrekte gaswinning, we hebben ook last van de bevingen, maar dat is zo nu en dan maar die gaswinning gaat maar door, daar hebben we dagelijks last van. 2009 stond ons huis nog ‘recht’ nu staat ie scheef….eind 2014 hoorde ik dat een gezin (waar ik meeste geld van kreeg pr maand) vertrok uit bevingsgebied. Andere gezinnen kregen zelf gezinsuitbreiding waardoor opvang voorlopig niet nodig was, ander gezin kwam niet terug omdat men het niet meer veilig vind, wonen vlakbij eemskanaal. kortom na mn verlof, 1-1-15 werkloos! bedankt nam! door veel stress met nam werkloos enz uiteindelijk uit elkaar gegaan met vader van de kinderen, daar zit je dan, zoontje 4jaar zoontje 3 maand. door met de strijd tegen de nam. bedankt nam! gedoe met de bank ivm verkoop huis, taxatie hier, wox bezwaar daar, contra expertise zus makelaar zo, na uiteindelijk heeel veel gebel en geregel na 5 maanden staat ons huis ind e verkoop met waardedaling van meer dan 50.000! euro plus kostenkoper en kleine verbouwing die we hadden mee gefinancierd zitten we straks met schuld van 80-85.000 euro!! succes in de toekomst met twee kleine kids, ik wil met de kids verhuizen naar een veilige haven! waar ze in rust en reinheid kunnen opgroeien. hier in groningen kan ik hen dat niet bieden. commissie en NHG bij beide hebben we kleine kans dat ze ons gaan helpen, je sloot af met ik zie geen uitweg u wel? ik herhaal ik zie geen uitweg, u wel????

  1. O o o. Jolien, het is verschrikkelijk allemaal. Ik kan niets anders zeggen dan: vechten! Keihard vechten! Je hebt recht op een zaakwaarnemer, iemand die je belangen behartigt. Het is niet jouw schuld dat je huis scheef staat, dat het in waarde is gedaald cq waardeloos is (want in de verkoop wil dus niet zeggen dat er een goed bod komt).

   Henk Kamp stelt dat de Commissie huizen opkoopt als dat nodig is. Hij zegt steeds dat dat in vier gevallen is gebeurd. Ik weet dat het vaker is gebeurd, maar dan via de NAM (denk aan boerderij de Haver, die onlangs in het nieuws was), of een werkmaatschappij van de NAM.

   Dus laat de NAM maar een goed bod doen, en je schadeloos stellen zodat je verder kunt met je kinderen op een veilige plek.

 13. De nam en de regering gaat groningen niet helpen. Ze laten ons liever verzuipen.
  Mensen wordt wakker, Groningen los van nederland gas en inkomsten voor de Groningers.

 14. Beste Nicolette Marie,

  in reactie op je publicatie, “Ik zie geen andere uitweg. (dan er over te schrijven) U wel?

  ik heb het idee dat, gezien de reacties op je onthutsende verhaal, een juridisch traject (nog) niet in beeld komt. En gezien je vraag of wij, de lezers van de blog, nog wel een andere weg zien geef ik het volgende in overweging, span een civielrechtelijke procedure aan tegen de staat en de NAM.
  ondanks mijn grote twijfel over het functioneren van onze Rechtsstaat ben ik van mening dat alle mogelijkheden die hij biedt gebruikt moeten worden om onrecht veroorzaakt door de staat te herstellen.
  ik schets in het kort hoe zo’n traject er uit zou kunnen zien.
  – er moet een schaderapport opgesteld worden door een onafhankelijke deskundige mbt alle schade veroorzaakt door de gaswinning.
  – er moet een advocaat in de arm genomen worden die de staat, en alle andere direct betrokken partijen zoals de NAM, formeel aansprakelijk stelt voor de schade veroorzaakt door de gaswinning,
  – er moet een proces starten tegen de staat, en de overige betrokken partijen, met als primaire inzet de volledige schadeloosstelling van de door de gaswinning veroorzaakte schade en secundair voor de proceskosten, door de gedaagde aan de gedupeerde.

  motivatie:
  zonder rechterlijke uitspraak gaat de overheid niet over tot het volledig schadeloos stellen van gedupeerden van de gaswinning in Groningen.

  nadeel van een proces voor schadevergoeding:
  als rechters op alle niveaus uitspreken dat er geen (volledige) schadevergoeding hoeft te worden verstrekt, dan kan de staat haar handen wassen in onschuld.
  in deze situatie ontstaat er ook een risico mbt de vergoeding van de proceskosten.

  1. Dag Hennie,

   Bedankt voor het antwoord! Ik heb de toezegging van NAM dat wij op hun kosten onafhankelijke experts kunnen inhuren voor een volledige bouwkundige inspectie van ons huis. Daar ben ik mee bezig. Op basis daarvan ga ik met advocaat bekijken hoe nu verder. Ondertussen staat het NAM/Shell (die dit blog ook leest, hoi jongens, was ‘gezellig’ gisteren op de aandeelhoudersvergadering!) vrij om ons een REDELIJK aanbod te doen. En daarna ook de vele duizenden andere Groningers die niet decennia willen wachten tot hun huis veilig is (áls dat al kan), een REDELIJK aanbod te doen.

   Tegelijkertijd moet NAM (Shell) iedereen die NIET weg wil (en dat is de meerderheid, Groningers HOUDEN van hun land) fatsoenlijk behandelen. Dat gebeurt niet, en ook dat maakt mij en velen met mij boos en erg verdrietig.

Reacties zijn gesloten.