Fatsoen moet je doen

Er is dit jaar zoveel ‘leuks’ gebeurd in wingewest Groningen, dat ik het plan had opgevat om een Jaaroverzicht te maken. Een Top 100 van Gaswinnings-gerelateerde Anekdotes. Zodat u aan de kerstdis of bij het happen van een verse oliebol nog even kunt nagenieten van al die voorvallen die het Groningse Gasjaar 2015 voor gedupeerden zo bijzonder maakten.

 

Dat was dan een lijstje geworden met enkele successen van de kant van de gedupeerden, maar ook treurigstemmende acties van EZ, NAM, Centrum Veilig Wonen en lokale bestuurders. Het zou een huzarenstukje geworden zijn, met een lach en een traan. Humor is wat ons in Groningen nog een beetje op de been houdt. Humor, en het besef dat wij, de inwoners, het helemaal zelf moeten doen.

Ook de Nationaal Coördinator Groningen is er niet om ons te helpen ons recht te halen.

Maar terwijl ik daarmee bezig was, werden mijn gezin en ik op ruwe wijze geconfronteerd met het onbegrip dat nog altijd bij veel mensen heerst.

Onbekende mensen begonnen ons lastig te vallen met nare telefoontjes. Telefoontjes waaruit bleek dat er van alles op internet over ons opgezocht was, en op een nogal zieke manier aan elkaar was geknoopt om ons nog wat meer stress te bezorgen. Het leek wel alsof ze gestuurd waren om het karweitje af te maken voor de ‘gasmaffia’, zoals de gaswinners en hun (zakelijke / bestuurlijke) vrienden in de wandelgangen ook wel worden genoemd.

Uiteraard hebben we dit direct gemeld bij de politie en diverse maatregelen getroffen. Verder lachen we er maar om (HAHA, wat lachen wij). Stalking en beledigende uitspraken zijn erg, maar erger is het ongelooflijk kinderachtige gedrag van partijen als EZ, NCG, Commissie Bijzondere Situaties en NAM.

Wel heeft het me aan het denken gezet. Hoe ziet Nederland ons in Groningen nou eigenlijk écht? Hoe ziet u dat? Is het terecht dat zo’n stalker mij toebijt dat ik “een profiteur” ben en “mijn handjes moet laten wapperen”?

Is dat wat ik moet doen? Nog eens 20 jaar krom liggen om te betalen voor alles wat door toedoen van voornoemde ‘gasmaffia’ stuk en waardeloos is?

Of had ik in stilte moeten lijden, om de idylle niet te verstoren?

Kijk, de onvrede woekert overal, niet alleen in Groningen. Dit land is overgeleverd aan de barbaren, en dat betekent dat iets soortgelijks als de gaswinningsellende in Groningen vroeg of laat ook mensen in andere delen van het land zal treffen.

Sterker nog, er zijn parallellen met wingewesten in andere delen van de wereld. U moet echt niet denken dat bedrijven als Shell en Exxon discrimineren.

Blank of zwart, rijk of arm, het interesseert ze niet. Als je schade lijdt, ben je een nul. Als je wilt investeren in hun bedrijf, ben je een gewaardeerd lid van de kleptocratisch-kapitalistische samenleving die hen voor ogen staat. En als je meewerkt aan instandhouding van hun verkregen positie (zoals EZ doet), ben je een gewaardeerd lid van het pro-gaswinningsnetwerk.

Gezien de verhalen die in Groningen de ronde doen, is het niet uit te sluiten dat de nare telefoontjes indirect afkomstig zijn van één van voornoemde partijen. In dat geval doe ik blijkbaar iets goed. Als ik geen bedreiging ben, hoeven mijn gezin en ik niet zo gepest te worden. Toch?

Nou, meelezende bestuurlijke bobo’s en NAM-directeuren, jullie weten wat er nodig is om van mij af te komen. Regel dat. Regel dat en passant ook even voor al die andere Groningers die tegen hun wil gegijzeld worden in onveilige, onverkoopbare woningen. En zoek in de Dikke Van Dale op wat ‘ruimhartig’ betekent.

Tot slot wens ik alle medegedupeerden veel kracht en wijsheid toe. Laat je niet gek maken. We zien elkaar weer in het Nieuwe Jaar, bijvoorbeeld op 15 januari, bij de manifestatie GAS TERUG !

Want GAS TERUG = FATSOEN TERUG. Dat is waar ik al die tijd voor heb gevochten, en daar blijf ik voor vechten, op allerlei manieren.

2 gedachten over “Fatsoen moet je doen”

 1. Hallo Nicolette,

  Heb je al een inventarisatie gemaakt van politieke partijen die een eind willen maken aan deze lijdensweg ? VVD en PvdA kennelijk niet. Heb je al eens bij SP en GroenLinks gepolst ?
  Van oudsher waren de communisten sterk in Noord-Oost Groningen.
  Die zijn opgegaan in GroenLinks, toch ?
  Ik ben zelf lid van de SP.
  Als je wil, ga ik graag een keer met je mee om het hoofdkantoor van de SP in Amersfoort te bezoeken voor een goed gesprek. Dan maken we een afspraak met Sharon Gesthuizen, woordvoerder Economische Zaken.

 2. Nicolette,
  gas terug kan helaas niet. De Raad van State is gevaarlijk bezig voor Groningen. We hebben gezien dat met het terugdringen van de gaswinning de aardbevingen niet zijn afgenomen. Integendeel de bevingen zijn zelfs toegenomen. De theorie achter de oorzaak van de bevingen is zelfs achterhaald. De oorzaak ligt niet in de compactie van het zandsteen of de beweging langs breuken. Nee de oorzaak is het instorten van de “sinkholes” veroorzaakt door erosie. De enige mogelijkheid voor de NAM is om het veld geleidelijk te vullen met water vanaf de bodem van het reservoir. Zo kan een fundament voor het “geraamte Groningen” gebouwd worden. Deze techniek kan alleen toegepast worden als we NAM de license to operate ontnemen. De strijd kan alleen op deze wijze gewonnen worden. Dus de Raad van State moet dit als instrument gaan gebruiken om de NAM te dwingen alternatieven te accepteren. Wat betreft de schadevergoedingen in welke vorm dan ook is een fatsoensnorm, die zowel door NAM als de overheid gezamenlijk gedragen moet worden. De NAM heeft momenteel een heel groot probleem en dat is de “leveringszekerheid” van het gas uit hun velden. Zij weten niet hoe ze de laatste resten uit het veld moeten halen. Gas Terra heeft op advies van NAM grote hoeveelheden gas aan buitenlandse afnemers verkocht. Nu moet er gas van Rusland worden ingenomen om dit aan te vullen. Gas wat je voor 15 cent verkocht hebt moet je nu aankopen voor 30 cent per kuub. Het huishoudboekje van Nederland gaat niet meer kloppen! Gevolg is verhoging van de energiebelasting! Kijk maar eens naar je komende energie jaarrekening.
  Voor NAM is het de komende 5 jaren in Nederland een aflopende zaak. De gas- en olievelden worden verkocht. Juridisch volgt er dan een proces van tientallen jaren om de schade gevallen af te ronden. Als we dus de NAM de license to operate niet afnemen, dan kunnen er geen maatregelen genomen worden om de burgers van het schade gebied verder te beschermen. Dus gas terug = fatsoen terug klopt niet volgen mij. Bevingen beperken = fatsoen terug! Hou er gewoon rekening mee dat NAM geen fatsoen kent.

Reacties zijn gesloten.