Bericht uit Groningen aan GroenLinks

proliesbethBeste GroenLinks-leden,

Het bericht dat Liesbeth van Tongeren niet op de conceptlijst voor de verkiezingen staat heeft ons Noorderlingen zeer hard geraakt.

Als er iemand is die de afgelopen jaren voor Groningen gevochten heeft in de gaskwestie, dan is het wel Liesbeth van Tongeren. Met alle integriteit die haar eigen is, heeft zij een immense dossierkennis opgebouwd inzake gaskwesties, waterinjecties, olie in zoutkoepels, ondergrond, schaliegas, nucleaire kwesties, Omgevingswet en tal van andere zaken. Zaken die partij-overstijgend zijn. Zaken die ons allen aangaan en van enorme invloed op ons milieu en onze toekomst zijn.

In de provincies waar deze kwesties het meest pregnant speelden en spelen is een groot kiezerspotentieel, dat juist op Liesbeth van Tongeren wilde stemmen. Die kiezers dreigen nu voor GroenLinks verloren te gaan.

De in de materie ingewijden (en dat zijn er erg veel) weten allemaal dat overdracht van de dossiers in kwestie aan een ander zo goed als onmogelijk is. Dit heeft niet te maken met de capaciteiten van een door u aan te dragen kandidaat, maar met de complexiteit en omvang van de dossiers. Het heeft Liesbeth van Tongeren jaren van noeste arbeid gekost om de onderwerpen in alle breedte en diepte goed op haar netvlies te krijgen. Ieder ander die zich nog moet inwerken, zal daar ook jaren over doen. Die tijd kunnen wij ons niet permitteren. Heeft iemand daar eigenlijk bij stil gestaan?

Zowel GroenLinks-leden als niet-GroenLinks-leden vrezen haar mogelijke vertrek met recht ten zeerste. Want hoeveel kennis zal er met haar vertrek verloren gaan? Terwijl juist die zorgvuldig opgebouwde kennis de basis zou kunnen zijn voor de broodnodige verandering in de genoemde dossiers. Dat is allemaal al ingezet, en wij zijn liever geen belemmeringen in die ontwikkelingen.

De door u allen voorgestelde verandering zou zonder Liesbeth van Tongeren gerust een totaal verkeerde kant op kunnen bewegen. Daar zitten we in Groningen niet op te wachten. Ook van mensen in andere provincies, waar net zulke zware en urgente dossiers spelen, weten we dat ze niet zitten te wachten op haar vertrek.

Wij verzoeken u daarom bij deze Liesbeth van Tongeren terug op de lijst te zetten. Uiteindelijk gaat dit beleid ook over ons namelijk. Over welke kant wij als burgers op willen gaan. Wij willen een nieuwe democratie, politici die dicht bij de burgers staan. Dat geeft ons echte zeggenschap. En met Liesbeth van Tongeren zitten we al jaren in die nieuwe democratie. Dat is geheel en al haar verdienste.

Er is in Groningen veel wantrouwen, jegens overheden, jegens de NAM. Maar er is ook vertrouwen, onder andere in de enorme capaciteiten van Liesbeth van Tongeren. Dat vertrouwen is er ook in de rest van het land, en zij heeft het in al die jaren van haar Kamerlidmaatschap nog nooit beschaamd. Wij willen daarom graag met haar door, en verzoeken u ten zeerste daar rekening mee te houden.

Liesbeth geven we niet zo maar, zonder enig tegengeluid, op.

Wij wensen u veel wijsheid toe.

Babette Ubink van der Spek

Nicolette Marié de Kler

7 gedachten over “Bericht uit Groningen aan GroenLinks”

 1. Het is helaas zo dat Liesbeth door haar eigen partij niet op de kandidatenlijst is gezet. Zij werd te lastig voor de lobby van de grote olie maatschappijen en Klaver is gevoelig voor dit soort vleierijen. Het beschermt zijn positie ook nog eens. Ook al gaat de partijtop overstag, dan nog is er een scheve verhouding. Het beste voor haar is om een nieuwe partij te gaan volgen of op te richten om nog langer politiek actief te zijn. Er is nu een pad ingeslagen dat bestaat uit eenrichting verkeer. Ik denk dat het belangrijk voor de Groningers is dat ze iemand kiezen als goede vervanger voor Liesbeth. Dus de focus moet zijn op een goede vervanger in plaats van proberen om Groen Links over te halen. Iemand die oog heeft voor het milieu en gedreven fossiel gaat uitfaseren.

  1. Er is geen vervanger. Het is onzin om te denken dat wat Liesbeth in jaren van keihard werken heeft opgebouwd, zomaar even kan worden overgenomen. Dit gáát wel ergens over hoor.

 2. En zo gaat dat bij Groen Links..heb die club al heel lang geleden verlaten, het zal bij andere partijen niet anders zijn..
  Helaas, ik wens iedereen heel veel sterkte!

 3. Ik ben behoorlijk verbijsterd . Hoe is het mogelijk dat deze Liesbeth van T. zou moeten vertrekken Nu al 6 jaar werkt ze hard aan Milieu doelstellingen. Naast wat ik allemaal lees, hoe ze zich inzet voor de belangen van de Groningers, en haar enorme know how op het gebied van Kernenergie, was ze voor ons Omwonenden van Schiphol van onschatbare waarde. Ze vormde de voorhoede in de politiek, soms samen met d-66 Stientje van Veldhoven ,en anderen , die TERECHT zeer kritisch waren op de evt. Implantatie van een geheel nieuw Normen en Handhavingssysteem (NNHS) . Dat systeem doet beslist niet wat het beloofde in 2008 . Grashof verving haar 1 x wegens drukte. Gr Links stemde Tegen dit waardeloze systeem, dat vele mancos kent: Geen locale bescherming meer. Zo werd beloofd in 2008: Buitenv. baan Minus 7% MINDER groei. Tijdens de experimenteerjaren 2011 en 2012 bleek : 60 % en 55 % meer groei. Schiphol sjoemelt met cijfers (VK )en verschijnt zelfs niet meer op vergaderingen . Het blijkt nu oorlog in het ORS orgaan , (Polderen en Schiphol commiteerde zich aan beloften, die nu gewoon niet worden nagekomen. Het zal een hete Herfst en Winter of waarschijnlijk Vroeg voorjaar worden. Het gaat hier om VERMIJDBARE hinder. Ook daarbij kunnen WIJ LIesbeth NIET missen, want de stemming zal spannend worden !

  1. Het lijkt wel alosf heel NL barst van de vermijdbare hinder. Ook hier in Groningen grote gevechten. Samen sterk voor een groener, eerlijker en sympathieker land!

 4. Afschuwelijk dat G.L. haar van de lijst heeft afgehaald. ze ia een gedreven en zeer goed geinformeerde politica.
  Jesse Klaver wil verandering. Meevaren in het kielzog van Shell en NAM?

  1. Het is gissen wat hier nou achter zit. Maar erg chique is het allemaal niet. Niet naar Liesbeth, en ook niet naar al die mensen die al jaren zeer nauw met haar samenwerken…

Reacties zijn gesloten.